onsdag 3 mars 2010

Fiffiga saker

Alla hundägare kommer med tiden på saker som man inte vill vara utan. Det kan vara roliga leksaker eller prylar. Eller produkter som är bra för hälsan. Här kommer listan med saker som passar för vår norfolkterrier Calle.
Havsalger
Bärnstenshalsband för hundar
Fästinghyvel
Tandstensskrapa
Luftfuktare


Alger
Varje dag får Calle 4 kryddmått med ren knöltång från Island, förstärkt med corallkalk och magnesium som är viktig för hundar. Algkrosset blandas med fodret.

Bärnstenshalsband
Mot fästingar. Dessutom snyggt. Calle hade 80% mindre fästingar sista sommaren mot tidigare. Det fungerar genom att bärnstenen gnuggas mot hundens päls och därmed bygger up en svag elektrostatisk laddning som fästingar inte gillar. Det måste vara torrt och pälsen måste kunna behålla den statiska laddningen. Funkar inte på alla hundar!

Luskamm mot fästingar
Om 80% hoppade av är 20% kvar. Med hjälp av en luskam avlägsnar vi efter varje promenad i skogen eller i högt gräs de krypande odjurerna.

Fästinghyvel
Ibland missar man en fästning, som envist trotsar elektrochock och kamning, biter sig fast och börjar suga blod. Då måste man dra ut den. Gör man det med fingrarna eller en pincett så finns faran att man trycker innehållet i fästningens uppsvullna blodfyllda kropp tillbaks i hunden. Därför använder vi en hyvel som är V-formad. I princip drar man ut fästigen som en spik med en kofot. 1/2 eller 1/1 vridning (inte mer!) kan underlätta att fästingen släpper.

Tandstensskrapa
En gång i månaden tar vi bort de gula illaluktande beläggen på Calles tänder. Det är inte särskilt populärt hos Calle men efteråt känns det jättebra att få hundpussar utan urkelmurkeldoft.

Luftfuktare
Mer av en slump upptäckte vi att luftfuktigheten i vårt lägenhet varit extremt låg. Det idealiska värdet för relativ luftfuktighet är 50%. Det ska inte vara under 40% och inte överstiga 60%.

Vi hade 19%.

Inte konstigt att jag aldrig blev av med min torr(!)hosta och andra besvär som jag idag kan koppla till uttorkning. Luftfuktaren blev lösningen för besvären.
Om hunden har eksem, kliar sig ofta eller har rinnande ögon ska man gå till veterinären. Men kolla även luftfuktigheten, kanske är det en (av) orsak(erna) för besvär.

Kylmatta
Denna fantastiska pryl upptäckte jag i Tyskland hos en familj med en Golden retriever. Hunden besvärades av värme, framför allt på sommaren. Hjälpen blev en kylmatta som man fyller med vatten. Mattan behåller rumstemperaturen, vilket är en bra relativ temperatur. Vid 27 grader är det forfarande svalt för en hund som har 38 grader kroppsvärme. Vi köpte en kylmatta i Calles storlek och att han ofta söker sig till den svala, mjuka prylen talar för sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar