Nyttig info

Vart vänder man sig - Om hunden är sjuk?
Checklista: Utrustning för första hjälpen
Checklista: Saker som man inte vill vara utan
Kolla: Finns det något om hundar i tv?
Om man träffar vargar - vad göra? Claudias rapport från Länsstyrelsens informationsmöte
Om man träffar kamphundar - vad göra? Rapport från kamphundsföreläsningen

Om strikt hundägaransvar

Enligt Lag (2007:1150) har en hundägare alltid strikt hundägaransvar, är alltså ansvarig för vad hunden företar sig oavsett om hunden har blivit provocerad eller ej. Även om hunden bara försvara sig och råkar skada en annan hund (eller människa eller sak) i sin försvar är ägaren strikt ansvarig, dvs skyldig att ersätta den andra hundägaren för eventuell veterinärvård. Det gäller även om en främmande hund intränger på tomten, i huset eller lägenheten.

Därför bör hemförsäkringen innehålla en ansvarsförsäkring.

Läs mer: Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.

Om koppeltvång och plocka efter...

Reglerna för hur hund ska hållas varierar från kommun till kommun. Du som hundägare är skyldig att känna till vilka lagar som gäller för hundhållning. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor i samarbete med Polismyndigheten i Stockholms län har tagit fram ett informationsblad, "Hund i Danderyd, Täby och Vaxholm". Du kan ladda ner bladet här:
kommun_infoblad-2009.pdf

Rent generellt får en hund aldrig, även om inte koppeltvång föreligger, springa lös okontrollerat.

I vissa områden råder alltid koppeltvång (oavsett hur bra lydnad Du har på Din hund) och på vissa platser totalt hundförbud. Hundförbud gäller t ex för lekplatser, på många kyrkogårdar samt på allmän badplats.

I Täby kommun gäller:
- koppeltvång i kommunens motionsspår
- koppeltvång på offentliga platser inom hela kommunen
- hundar får inte vistas på begravningsplatser, på lekplatser (även bollplan) och i Täby Centrum (innetorget).
- Föroreningar ska plockas upp från trottoarer och gångbanor, motionsspår och vandringsleder samt planerade parkanläggningar.

Om att koppla hunden på Hägernäs Strand

skylt: förbjudenHär gäller samma regler som ovan. Det finns bostadsrättsföreningar som har skyltat "privat" eller "Rastning förbjuden". Vi borde respektera dessa önskemål och se till att hunden går, kissar och bajsar på den andra, kommunala sidan. För oss betyder väl besväret inte särskilt mycket när vi samtidigt kan göra de boenden nöjda och vänligt sinnade till oss och våra hundar.

Dessutom kan tyckas att hundägarna borde få en tack för att de rastar hundarna på Hägernäs Strand. Det skriver Michael Schmidt i bloggen Hundar ökar säkerheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar