söndag 16 september 2012

Restaurangbesök - med hund

På kontinenten är det fullständig normal. Man tar med hunden i restaurang. Om man får kommentarer så gäller det antingen om hur fin hunden är, eller om man vill ha en skål med vatten. Det finns en oskriven etikett om att hunden måste kunna bete sig enligt och det är sällan någon tvist om det.

Här i Sverige är det en helt annan sak. Det har varit förbjudit för hundar att vistas i restaurang såsom på många andra ställen. Jag vill här inte gå in varför untan bara konstatera att i och med anpassningen till EU:s regelverk finns inte något sådan förbjud längre.

Tyvärr har inte alla restaurangägare och personalen koll på det. På restaurang Pont t. ex. kunde jag komma in med Calle den ena dagen, för att bli avvisat nästa dagen.

Jag har också blivit hjärtlig trött på att bli uppläxat av okunninga människor, som först påstår ett (ickebefintlig) lagförbjud, och sedan hänvisar till någon kommunal regel (oklart, vilken). En gång fick jag höra att "det stör de andra gäster". Det roliga var att jag skulle ha varit den enda gästen!

Till slut så förs nästan alltid fram samma argument, argumentet som slår ut allt annat: "Ta hänsyn till allergiker!"

Men kom igen! Som att Svenskarna - till skillnad av kontinentens befolkning - är ett folk av hyperallergiker, som mår illa när det finns en hund i samma rum. Det är helt enkelt inte sant.

Det är också ojust att använda de som verkligen lider av en allergi som slagträ i argumentationen. Med en svår allergi, så tar man givetvis medicin. Är man allergisk mot nötter som tillhör de mest farliga allergiframkallande ämnen, så frågar man om det finns spår av dessa i maten. Är man allergisk mot katter och finns en katt i ett rum, så går man inte in. Eller - i mindre allvarliga fall - så gör man som jag gör - gå in och få röda ögon och njusa några gånger. What's the problem?

Eller kommer en hund in räcker det med en kort påpekande - det är självklart att hundägarna reagerar då.


Men gamla vanor lever länge och så går jag någon annanstans för att lämna mitt pengar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar