torsdag 24 november 2011

Några synpunkter från en Nyinflyttad

Då var man inflyttad i det trevliga hägernäs strand tillslut med mina 2 dogo canarios :)

Området är supertrevligt och jättemysigt med fina promenadområden närliggande. Dock lade jag märke till något lite halv konstigt (iallafall i mina ögon) Var ute och knallade med hundarna bort mot McDonalds sent i Tisdagskväll och på vägen tillbaks så ser jag 2 killar, kanske mellan 20-25år gamla som har sina pitbull/amstaff hundar lösspringande över parkeringarna. Okej att det var sent på kvällen men det kändes inte riktigt bra. Tänkte att detta var nog bara en engångsföreteelse och funderade inte mer på den saken då.
Dagen därpå på morgon promenaden var jag ute med hundarna och gick en annan väg, då lade jag märke till något ytterst intressant, träffade på säkert 3 eller 4 hundägare som hade sina hundar kopplade, men direkt de kom upp på en gångväg så släppte de hundarna lösa och dom rusade fram o tillbaks längst gångvägarna. Tänkte att händer det 1 gång är det nog bara en tillfällighet men nu efter några dagar har jag märkt att väldigt många verkar göra på det sättet.

Jag personligen skulle aldrig få för mig att låta mina hundar rusa runt lösa där andra människor och hundar vistas såvida det inte är på utsatt plats där det är tillåtet att ha hundarna lösa (dvs. inhägnad rastgård)

Det finns hundrädda människor samt det faktum att alla hundar inte fungerar ihop med alla andra hundar också, något folk tyvärr verkar glömma bort. Det är olika rangskillnader mellan hundar och kommer en högrangs tik lös mot en annan tik som är hög i rang, då har man en potentiell katastrof waiting to happen. Så vore det inte allra bäst att folk såg till att ha sina älsklingar kopplade på offentliga områden? :)

Tycker det är värt o ta upp samtalsämnet hursomhelst så kanske en diskussion kan skapas om det.

Vänligen

Nicklas

9 kommentarer:

 1. Det var tråkigt att du upplevde hundägarna ansvarslösa för att deras hundar fick springa lösa. En fråga: Var hundarna olydiga och sprang fram till dina hundar? Eller upplevde du hela negativt pga att hundar fick gå lösa? Själv tycker jag att 99% av dem hundar som går lösa är lydiga och lyssnar på sin husse och matte speciellt här i täby områdena.Och det där med rang håller jag inte med om. Rang kan finnas endast i det egna flocken.
  Mvh Sanella med flocken

  SvaraRadera
 2. Jag tycker av ren respekt för andra hundägare samt även andra människor så lyder man det strickta koppeltvånget som existerar, det finns ju där utav en anledning, eller hur?

  Oftast ser man folk med mindre raser ta sig friheter att ha deras hundar lösspringande då de anser att deras hundar är mindre farliga/ofarliga.

  Jag kan garantera dig att om jag lät mina hundar kuta runt löst i området, så hade folk blivit skogstokiga på mig, då jag har stora hundar som folk tror ska vara farliga. Men om jag hade haft en jackrussel, då hade folk ej reagerat så mkt alls.

  Nej, jag undvek givetvis situationen och fick vända och gå ett annat håll när vi kom gående, så att inget hann inträffa.
  Detta gör jag för att inga hundar ska riskera fara illa.
  Dominans och mäta styrka/Rang kan förekomma utanför egna flocken också.

  Tycker bara man bör ha sina hundar kopplade på områden där lagen säger att de ska vara kopplade, varför finns annars den lagen? :)
  Rastgårdar räcker jättebra att ha hundar lösa i tycker jag personligen, trist nog verkar politikerna i just täby inte anse att en hundgård behövs dock, då jag försökt hitta en, men inte gjort det.

  Jag är verkligen hundälskare, men tycker man får ta sitt ansvar också. Hundar får supergärna hälsa på mina hundar, men inte att en lös hund kutar fram till dem helt oförberett, det är inte okej.

  Mvh nicklas

  SvaraRadera
 3. Endast rang i den egna flocken?

  Kan du utveckla det påståendet?
  Hundar visar sin rangordning på avstånd mot andra hundar, och är det oklart vem som står högst blir det dominansmätning som mer än ofta slutar i hundslagsmål.

  Mvh David, dixie, disa och pumba

  SvaraRadera
 4. Begreppet "rangordning eller rättare sagt "hackordning" kommer från 1922 av den danska professor Thorleif Ebbe. Han stängde in höns tillsammans med varandra med begränsad utrymme ,begränsad föda, vilo platser. Hackrdningen var ett begrepp för agressivt beteende. Den hönan som hackade på alla fick ta hur mycket föda som helst och hönan som hackade på nr 3 osv.Det viktigaste faktom man hade förbisett var att alla dem djuren man studerade hade varit i fångenskap. Det är dem sub dominanta som upprätthåller ordningen i flocken inte dem "dominanta" .Alltså är inte en dominant hund den som aktivt trycker till en mindre dominant hund. Läs Per Jensen etolog.
  Sanella

  SvaraRadera
 5. Saken är denna, jag vill att alla ska ha ett lugnt o trevligt område för sina hundar och även för personer utan hund. Med lösa hundar springande skapar det mer otrygghet faktiskt. Området jag flyttade hit ifrån var verklig kaos, Larsberg på Lidingö, varenda jäkel hade sina hundar lösa. Min största blev påflugen tex.

  Det är oansvarligt att ha sina hundar lösa där koppeltvång råder.
  Och som föregående skribent David skrev så är det inte svårt eller alls omöjligt att en sådan situation mkt enkelt skapar ett hundslagsmål, och det är trist och alldeles onödigt, det tror jag nog alla håller med om.

  Jag har tex. mina hundar kopplade överallt, just för att jag har en mkt skarp ras, hur hade du gillat om jag lät mina springa lösa? Troligtvis inte alls. därför har jag respekt för människor o har dem absolöut inte lösa.
  som jag skrev innan, rastgårdar finns för det ändamålet. Trist bara att täby kommun inte verkar förstå glädjen det hade inneburit med en stor härlig rastgård.

  nicklas

  SvaraRadera
 6. Det finns få saker som retar upp människor så som lösa hundar. Oftast tycks det inte spela någon roll om hunden är lydig (dvs. går bredvid/nära som om den vore kopplad) eller om den springer dit den vill - folk skriker: "Koppla hunden!"
  Det är kanske på sin plats att påminna, än en gång, om att kopplet inte kan ersätta kontaktträningen, och att en hund som följer sin människa kan vara mera "kopplad" än hundar som alltid hålls i snöre. Kolla in videon på Heini Winters cykeltur med sina 16 (!) lösa hundar, och kom sen och säg att de bör vara kopplade!
  Claudia

  SvaraRadera
 7. Var är hundrastgården? I Täby finns ju ingen hundrastgård!

  SvaraRadera
 8. Mingus, du verkar inte förstå! Det ÄR koppeltvång! Det innebär att du SKA koppla dina hundar. Det är totalt ointressant om dina hundar är tränade eller inte! Varför vägrar du lyda regler som finns?

  Återigen har era "snälla hundar" orsakat elända både på djur och männsikor...
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14688401.ab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tycker väl att att du är särskilt skarpt. Om du vill att man tar dina synpunkter på allvar så får du låta bli den där ironiska undertonen och argumentera i st för att lägga in länkar till Aftonbladet på olika ställen här i bloggen under olika namn.
   Webmastern

   Radera