måndag 17 september 2012

Restaurangetikett för hundar

Att få komma in i en restaurang med en hund är ett förmån och för med sig krav: Man måste förhålla sig så att hundens närvaro blir en glädje för alla. Att en restaurang tillåter hundar betyder inte att alla hundar under alla omständigheter automatiskt är välkomna.

De här reglerna bör därför vara självklara.

Ta INTE med din hund om:
  • det är en löpande tik
  • det är en stor hund med aktiv svans som kan vifta ner glas och skålar från ett bord
  • det är en hund som har svårt att lugna sig under trånga förhållanden
  • det är en hund som inte är 100% rumsren

Ta med hunden om den kan uppfylla tre enkla grundkrav i etikett:

1. Hunden får inte störa gäster eller personal - inte gå omkring och nosa runt, skälla eller gnälla. Låt inte hunden hälsa på andra hundar om det kan innebära glädjehopp eller anfall. Alltså: Kort koppel för att hålla hunden lugn och passiv.

2. Hålla rent. Vid regn, ha med handduk för att torka hunden innan ni går in. Ta gärna med en filt för hunden att ligga på.

3. Var medveten om den s.k. kontaminationseffekten. Dvs, även om restaurangen tillåter hundar är det lagligt förbjudet att ha pälsdjur i rum där mat tillbereds. Till denna kategori tillhör även buffé eller salladsbar. Du måste välja en väg in och en plats i restaurang som motsvarar detta lagkrav.

söndag 16 september 2012

Restaurangbesök - med hund

På kontinenten är det fullständig normal. Man tar med hunden i restaurang. Om man får kommentarer så gäller det antingen om hur fin hunden är, eller om man vill ha en skål med vatten. Det finns en oskriven etikett om att hunden måste kunna bete sig enligt och det är sällan någon tvist om det.

Här i Sverige är det en helt annan sak. Det har varit förbjudit för hundar att vistas i restaurang såsom på många andra ställen. Jag vill här inte gå in varför untan bara konstatera att i och med anpassningen till EU:s regelverk finns inte något sådan förbjud längre.

Tyvärr har inte alla restaurangägare och personalen koll på det. På restaurang Pont t. ex. kunde jag komma in med Calle den ena dagen, för att bli avvisat nästa dagen.

Jag har också blivit hjärtlig trött på att bli uppläxat av okunninga människor, som först påstår ett (ickebefintlig) lagförbjud, och sedan hänvisar till någon kommunal regel (oklart, vilken). En gång fick jag höra att "det stör de andra gäster". Det roliga var att jag skulle ha varit den enda gästen!

Till slut så förs nästan alltid fram samma argument, argumentet som slår ut allt annat: "Ta hänsyn till allergiker!"

Men kom igen! Som att Svenskarna - till skillnad av kontinentens befolkning - är ett folk av hyperallergiker, som mår illa när det finns en hund i samma rum. Det är helt enkelt inte sant.

Det är också ojust att använda de som verkligen lider av en allergi som slagträ i argumentationen. Med en svår allergi, så tar man givetvis medicin. Är man allergisk mot nötter som tillhör de mest farliga allergiframkallande ämnen, så frågar man om det finns spår av dessa i maten. Är man allergisk mot katter och finns en katt i ett rum, så går man inte in. Eller - i mindre allvarliga fall - så gör man som jag gör - gå in och få röda ögon och njusa några gånger. What's the problem?

Eller kommer en hund in räcker det med en kort påpekande - det är självklart att hundägarna reagerar då.


Men gamla vanor lever länge och så går jag någon annanstans för att lämna mitt pengar

tisdag 4 september 2012

Vill Du pröva på viltspårning med din hund?

Alla, eller i alla fall nästan alla, hundar kan lära sig spåra. Hundens luktsinne är ju det viktigaste sinnet den har och Du behöver inte ha en jakthund för att träna blodspår. Ung eller gammal hund spelar heller ingen roll.

Du behöver bara ta med dig en 10 m spårlina vantar och selen till din hund. Det viktiga är att ni har kul tillsammans!!

Söndagen den 23 september 2012, kl 11.00, har Du nu chansen att pröva på olika spårtyper och få info om vad man bör tänka på.

Anmäl dig till: tuva@ownit.nu eller ring: 070456 31 10 senast den 17 september.  
Spårningsplats: Hägernässkogen  
Vi ses vid: Järnvägsbommarna i Hägernäs nära viadukten.

Välkomna! önskar Agneta Pörner med Ada

BAKGRUND

Info om blodspårning

Jordbruksverket kan ge tillstånd till att du använder blod av livsmedelskvalitet för träning och bedömning av hundar för sökning efter skadat vilt. Observera att du även måste ha tillstånd om du handlar blod i en livsmedelsbutik som du sedan ska använda för spårning.

Du får inte använda blodet förrän tidigast två veckor efter det att blodet lämnat slakteriet. Anledningen till detta är att varor som lämnat slakteriet ska kunna återkallas om till exempel mul- och klövsjuka eller svinpest spåras till djur som passerat slakteriet.

Du behöver inget tillstånd för att få lägga blodspår med blod från vilda djur. Men du får bara använda blod som kommer från djur som du inte misstänker är infekterade med sjukdomar som kan överföras till människor eller djur.