fredag 9 december 2011

Koppeltvång för alla?

Här kommer ännu ett inlägg i koppeldebatten. Min syn i frågan är väl känd vid det här laget - kopplet är ett hjälpmedel, inte en nödvändighet i sig, även om somliga tycks ha en övertro till att ett snöre fixar allt, inklusive folks hundrädsla. Givetvis håller man sin hund kopplad till dess man har kommit så långt i träningen att hunden förstått vad som förväntas av den (både för hundens och alla andras säkerhet). Hundrädsla anges ofta som skäl för t ex hundförbud på restaurang och i butiker, och vägde tungt i införandet av ett generellt koppeltvång på offentliga platser. Men hundrädsla är ett allvarligt tillstånd som inte botas av att alla kopplar sina hundar, utan kräver att den hundrädde aktivt arbetar för att bli fri från sin rädsla. Så vad jag efterlyser i debatten är en nyansering av ansvarsfördelningen - just som hundägaren har ett ansvar att lära sin hund att föra sig i vårt samhälle, så har den hundrädde ett ansvar att jobba med sin rädsla.

Kolla in videon nedan för att se vad jag menar med 'hundägarens ansvar' - man blir alldeles varm om hjärtat att se tyske Heini Winter ta sina 16 slädhundar på en cykeltur genom stan och ut på landet - okopplade!

Claudia

16 kommentarer:

 1. Visst är det härligt att kunna ha sin hund lös, det håller jag absolut med om, men det finns områden avsatta för ändamålet. Nu har vi bott i hägernäs strand ca 3 veckor, mina hundar är som många märkt ALDRIG lösa, däremot ser jag att folk i detta området totalt nonchalerar allt vad koppeltvång heter. Det var så på Lidingö där jag flyttade hit ifrån, det slutade med massvis med polisanamälningar på folk så dom fick koppel och/eller munkorgstvång på sina lösa hundar eftersom dom inte lyssnade när man sa åt dom "detta är ett parkområde, därför måste du ha din hund kopplad, vänligen respektera detta"

  Att en person anser sin hund vara snällast i världen innebär inte automatiskt att hunden är så himla snäll och mysig i hundvärlden mot andra hundar även om den oftast är det.

  Jag är nyfiken på hur folk i området hade reagerat om jag kopplade lös mina hundar och lät dem springa runt som många här ute gör med sina hundar? Hade nog blivit ett himla liv direkt tror jag. Mina hundar är också "snällast i världen" - dock kan jag inte svara för hur det resulterar om en ranghög tik kommer fram till min tik hursomhelst, risken för en fight är obehagligt nära då, och min hund kommer att segra med all säkerhet. - ÄR DET VERKLIGEN SÅ DET SKA BEHÖVA VARA? att folk ska gå runt och vara oroliga för att andra har sina hundar lösa?
  I huset jag bor, finns det ca 4 hundar, de ägarna vågar inte (tyvärr) låta sina jyckar hälsa på mina, men jag respekterar det, tittar alltid 2 ggr extra när vi går ut så att kusten är klar och är mycket noga, av ren RESPEKT för folk i närområdet.

  Jag vill bli bemött med samma enkla respekt som jag ger er andra genom att ni håller hundarna kopplade och har dem lösa på avsatta områden.

  Nere bakom husen på flygvillevägen finns ett stort fint gräsfält mellan husen och vägen 612:an åker på, där hade ju täby kommun kunna anlägga en superfin hundgård utan problem, det finns ju ändå ingenting annat där, skulle man inte kunna ge detta som ett förslag? om många ligger på kommunen, eller om man går ihop och slantar tillsammans till det, så kanske det kan få bli en verklighet? :)

  Just my 2 cents.

  SvaraRadera
 2. Du talar om respekt och tycks tro att kopplet är enda sättet att visa det, men skulle du verkligen kräva att någon som Heini håller sina hundar kopplade med hänvisningen att någon skulle kunna vara orolig?

  Har du verkligen SETT videon? Såg du hundmötet, där kvinnan skriker på sin hund som struntar i henne och skäller ut Heinis hundgäng. Som IGNORERAR den skällande hunden! Det är det som är min poäng - att träna sin hund att vara följsam och uppmärksam på sin förare, under alla omständigheter. Att hunden är snäll är en sak, att kunna lita på att den hörsammar mig, oavsett störning, är en annan. Det kräver mera än koppel, det kräver träning och tillit till hunden.

  Strandhundarna anordnar bl a föreläsningar där olika hundinstruktörer informerar om sina träningsmetoder. Någon som delar min filosofi är Johan Andersson från Fria Hundar, som beskriver sin bild av människa-hund relationen såhär:

  Hunden "var nära mig för att den själv ville det. Jag behövde inte ha den kopplad för att den skulle vara där med mig. Jag såg en hund som följde mig och som såg fram emot att vara med mig - oavsett om den var lös eller i koppel."

  Vi som var med på föreläsningen vet att Johan har lyckats bygga en sådan relation med sina hundar; de är fria hundar i ordets rätta betydelse.

  Sen håller jag med dig om behovet av en hundrastgård i Täby, så att de som vill kan rasta sina hundar där. Strandhundarna samtalar med Täby kommun om detta, så förhoppningsvis händer det något under våren.

  Claudia

  SvaraRadera
 3. Ja, jag talar om ömsesidig respekt.
  Har folk TOTALT missat att det råder koppeltvång här ute? och JA, jag skulle kräva att ALLA håller sina hundar kopplade där koppeltvånget råder.
  Sedan att du har helt rätt i att träning är en mkt bra sak, men du, knappast alla hundar här i området är såpass vältränade och duktiga, tror du det tror du hysteriskt fel.

  Men visst, då ska jag kanske börja släppa mina hundar lösa i området så ska vi se att det kommer gå 1 max 2 dagar innan folk går och klagar på mig att jag har 2st farliga kamphundar lösa. Men har man en setter,labbe eller golden, ja DÅ går det så himla bra så! Dubbelmoral så det skriker om det!

  Mina är snälla hundar, men det betyder absolut inte att jag vill att vem som helst eller vilken hund som helst kommer upp och hälsar på dem/oss.

  Jag har tankar på att köpa mig en Fila Brasilero eller en Ovtjarka också. Tycker ni även hundar av dessa raser ska gå lösa i området och patrullera? Knappast. då blir det ramaskri. Och dem raserna är folk superrädda för (tyvärr)

  Läs gärna på lite om min ras, och förstå varför ett koppeltvång är av högsta grad en nödvändighet. Jo dom är snälla och mysiga men jag är mycket väl medveten om vad jag håller i mitt koppel och vad hunden är kapabel till. Jag är ingen förstagångs hundägare, har ägt schäfrar innan, även en amstaff/pitbull/rottis blandis. Alla 3 superrara, dock sprang en LÖS HUND in i min blandis, och ödet som den hunden fick möta - är inget jag någonsin vill se igen, den hunden dog på fläcken och resultatet av detta var att jag genast åkte och avlivade min hund även fast min var den som var kopplad och det var den som hade sin lösa hund som gjorde felet att ha den lös, för hugger en hund, även om den är kopplad mot en lös hund är det jag med den kopplade som får 'skiten' för det. Brutalt orättvist, men så säger lagen dessvärre.

  Men vad bra, då kanske ni älskar att ha diverse pitbullar lösa i området då? kan ju bjuda in lite av mina vänner som äger hundar av de kraftigare raserna och tipsa dem om hur himla bra det är i hägernäs, för här har alla sina hundar lösa, så kan dem springa och bete sig (ursäkta uttrycket) som skit, precis som många av hundarna tycks få göra här omkring. Toppen ide!

  Nåja, jag tycker det är inget annat än egotrippat att tänka att hunden ska vara lös överallt i tätbebyggda områden, saknar du totalt respekt för hundrädda människor dessutom?

  Tycker detta borde tas upp så folk som inte känner till denna bloggen/hemsidan också får ta del av diskussionen och se vad som skrivs, så ska du nog se att majoriteten av de boende i området är helt och hållet inne på mitt sätt att se på saken, ditt sätt är bra, om det inte fanns några personer som var hundrädda, om hundar inte talade sitt eget språk och i vissa fall attackerar andra hundar, samt om absolut ingen trafik fanns i området. DÅ och endast DÅ fungerar det du förespråkar.

  Så vad säger du om din hund skulle gå fram till en annan hund, och den tvärt blev ihjälhuggen, av en hund som var kopplad? - då har du ju enbart digsjälv att skylla, eller hur!

  Sluta tänk egotrippat somsagt.

  Intressant att inga andra ger sig in i diskussionen också. rädda för kritik?

  SvaraRadera
 4. Så här postar jag en länk om min ras som jag älskar, så kan du ju läsa och få lite information och kanske tänka om efter ett tag, vill du verkligen att jag ska ha dessa lösa i området? :)

  Lägg märke till "Trainability - The breed is hard to train" - dvs. Dom är tränade och tränar alltid med dem, men dem är inte enkla som många andra raser, mkt envisa och speciella.

  Sedan "Temperament" - In some situations, the Presa can be aggressive toward other dogs and suspicious of strangers. Once the dog has been properly socialized and trained this becomes the exception rather than the rule.

  Dem är en vaktras, dem är vassa i temperamentet, jag har socialiserat mina hundar sedan dem var 8 veckor gamla. Men det är inte alla hundar som accepteras av dem för den sakens skull.

  Åter igen - ska jag som ni, låta dessa gå lösa? eller ska jag visa folk och andra hundar den respekt som jag gör idag, genom att enbart släppa dem på områden avsedda för ändamålet.

  lämnar det till er att fundera över, jag vet redan svaret som jag ser det - man har aldrig sin hund okopplad förrutom där det är tillåtet. punkt slut.

  SvaraRadera
 5. http://en.wikipedia.org/wiki/Perro_de_Presa_Canario

  SvaraRadera
 6. Nicklas, jag vet mycket väl vilken ras du har och sättet du beskriver rasen ger alla som vill få bort s k 'kamphundar' vatten på sin kvarn. För vem vill ha hundar i sin närhet som dödar andra hundar, även om de är kopplade?

  Och vad gör du om kopplet brister, hunden sliter sig eller om du tappar det? Eller, som du beskrev, en annan hund springer på din?

  Tycker du på fullaste allvar att Heini Winter, som har total kontroll över sina hundar även vid hundmöten, ska ha dem kopplade har du och jag inget att diskutera om; vår syn på hundar och människa-hund relationen är alltför olika, så vi får helt enkelt agree to disagree.

  Claudia

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Det är smått fantastiskt ur du undviker mina frågor och ställer egna istället :)

  Jag är emot kamphundshetsen, men man måste ju tydligen dra det till extremer för att få folk här att förstå varför ett koppeltvång är till för att följas.

  Dessutom var det inte någon av dessa hundar som bet den lösa hunden, det var en tik jag hade förr, och den avlivades direkt pga detta.

  Ja jag tycker absolut att även de som har "STENKOLL" på sina hundar ska respektera andra hundägare och även hundrädda personer faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Sedan kan tilläggas att de som vill få bort kampraserna, borde ta sig en titt på de mest bitbenägna raserna istället och fundera på det lite. GOLDEN RETREIVER e det som tveklöst leder bettstatistiken i sverige, inte pitbull,amstaff,presa eller någon annan sk. kampras.

  Det är medias fel att pitbullen fått sådant dåligt rykte + att massor med småkillar äger dem i sin förort och använder som penisförlängare.

  Anledningen till att jag berättar om hur min ras KAN vara är för att folk kanske vaknar till o tänker "oj, alla hundar är inte som m in mops, kanske borde koppla hunden"

  SvaraRadera
 10. Jag tycker inte heller om begreppet 'kamphund,' och är mycket medveten om alla fördomar som finns. Här i USA har många av mina kompisar pitbulls, som de kan ha lösa utan att något händer. Kolla in mitt blogginlägg från Montana så ser du foton på just (lösa) pitbulls som väntar på sin matte. Dessa hundar är med överallt, och så vitt jag vet har ingen bitit vare sig en annan hund eller människa.

  Golden retriever leder statistiken, men man bör komma ihåg att de INTE angriper eller biter andra hundar, utan att betten sker inom hemmet. De som bits är oftast barn, och även om de flesta hundar är mycket toleranta mot små barn, finns det en gräns för hur mycket en hund tål. Något att begrunda - hunden är ingen leksak, och bör mötas med respekt. M a o, små barn och hundar ska inte lämnas ensamma till dess barnet lärt sig att förstå hundens signaler.

  Så visst har du rätt, alla hundar kan bitas, men det är inget som koppeltvång råder bot på (din tik var ju kopplad när hon bet den andra hunden, bet för att döda, och du kunde inte hindra det fast du höll i kopplet). Nuff said.

  En fråga som jag ställt mig är varför vi väljer att leva med en viss hundras. Själv har jag settrar för att jag fascineras av deras sätt att jaga i full galopp för att i nästa ögonblick frysa till i ett stånd - de har fått vittring på fågel. Utmaningen är att lära hunden att jaga med mig, och tjusningen är att ha en självständig hund som av egen fri vilja håller kontakten på flera hundra meters avstånd och som reagerar blixtsnabb på mina signaler. Hade jag inte möjlighet att träna, gå på jaktprov och jaga med hundarna hade jag nog skaffat en annan ras än setter.

  Vi får inte glömma att vi har avlat fram hundar till en mängd olika ändamål, och det är viktigt att kunna tillgodose hundens behov. Jag skulle nog inte skaffa mig en vakthund sålänge jag lever i ett tättbebyggt område med mängder av andra hundar. Skärpan och instinkten att vakta ställer stora krav på ägaren, och om något händer är det hunden som anklagas (och avlivas).

  Låt mig vara tydlig - jag har inget emot kopplet i sig, men delar inte din övertro till kopplets förmåga att lösa allt från olydiga hundar till hundrädsla. Hundar som går fot utan koppel bör få göra så (jaktlagen är tydlig här: man ska ha sin hund under sådan kontroll att den inte förföljer vilt).

  Sen är det varje hundägares ansvar att se till att fostra hunden så att den fungerar i dagens samhälle, vilket innebär att den lär sig att tolerera andra hundars närhet utan att bitas.

  Claudia

  SvaraRadera
 11. Men alltså, no.1 min hund som jag tog bort var fastkopplad i ett cykelställ då den lösa hunden kom springande in i henne, dvs. jag höll inte i kopplet, jag var på väg in för att handla cigaretter i en kiosk och han ta 2 steg ifrån innan kärringens lilla hund kom springande rakt in i min. pang och slut på den sagan, TYVÄRR.

  Jag har eget företag, jag har vakthundras av en anledning och jag är fascinerad utav just presa canarion, det är en mycket vacker hundras, och väldigt lojal och trogen sin flock och det finns inte mycket den skulle backa för. Som egen företagare känns det otroligt trygt att ha 2st hundar av denna kalibern. Och självklart har man dem som personal protection också, det är inget jag sticker under stol med, jag står för det fullt ut, och just dessa ändamål lämpar sig rasen alldeles utmärkt för.

  Men det tråkiga i kråksången är ju att många (nu menar jag inte alla, absolut inte) som släpper sina hundar lösa de har absolut inte pli på sina hundar. Jag vet att mina rör sig bara i min absoluta närhet när jag väl har dem lösa, men för den sakens skull tänker jag inte låta dem gå lösa i ett tätbebyggt område. Och jag förväntar mig i en kommun där det råder strikt koppeltvång att alla andra gör likadant.
  Jag har ingen övertro till kopplets förlåga att lösa allt som du säger, men det underlättar väldigt mycket och får även hundrädda människor att inte känna sig alls lika rädda då de möter en person med hund.
  Javisst, jaktlagen är tydlig, ska man ha hunden lös, så ska den lyda precis som om den vore kopplad samt inte följa efter vilt. MEN! och ett stort MEN - i ett område med strikt koppeltvång, så får du allt se till att ha hunden kopplad på allmänna platser ändå.

  vill man ha sin hund lös överallt och bor i stockholms trakten, varför inte flytta till det stället som jag flyttade ifrån just pga. att det ej var koppeltvång? dvs. Lidingö.

  Vi delar ej åsikt absolut inte, du har rätt i vissa delar, men det har även jag.

  Sedan här i hägernäs strand har jag även lagt märke till när jag gått längst promenadvägarna vid vattnet att ju närmare flygkårsvägen man kommer desto ovanare hundägare möts man av.
  mer och mer kampraser med snorungar som håller i snöret och saknar fullständig kontroll på sina hundar eller har dem lösa.

  Vad är nästa steg? Jag har alltid en breakstick i innerfickan med mig just incase, men det börjar kännas som man ska behöva bära pepparspray snart pga hundar som ägarna ej har kontroll över (nu menar jag faktiskt ej dessa småhundar, utan hundar modellen större)

  Settrar är fina hundar, dock så otroligt flamsiga, men det ligger ju i deras natur mer eller mindre :) Dom är rara.

  Och bettstatistiken ang. goldens, jovisst, det stämmer, Goldens biter människor och då främst barn i hemmet oftast, och det håller jag med om, det finns gränser för vad man tål även som hund och tillslut säger ifrån.

  Jag har hittils aldrig varit med om att se en Presa canario på någon sorts bett lista eller liknande, även väldigt ovanligt att se pitbulls på sådana listor.

  Det var en incident i san fransisco där presan fick otroligt negativ kritik i media där diane whipple blev ihjälbiten, men det var presa blandisar, inte renrasigt, och pga den artikeln började kriminella i usa få upp ögonen för rasen. Men detta hör inte hit utan det bara kom av sig självt medans jag knappade lite :)

  Finns ingen dålig hund, finns bara dåliga ägare.
  den punkten tror jag nog vi båda är överrens om iaf! =)

  SvaraRadera
 12. Bara en snabb kommentar - du tycks mest ha mött settrar av showtypen, du vet stora mahognyröda hundar med mycket päls. Jaktsettrar ser man inte ofta (min första kommer från Norge där de är vanligare). Jaktsettrar är mindre och mera atletiska i kroppen, kastanjeröda med mycket mindre päls. Och flamsiga är de definitivt inte - försök jaga med en hund som flamsar;-)

  Däremot är de inga vakthundar; händer något får det bli jag som står för försvaret.

  Claudia

  SvaraRadera
 13. Anledningen till att jag blev medlem i strandhundarna är att ni tar hänsyn till både hundar, hundägare och icke hundägare. Min morfar brukade säga behandla andra som du vill bli behandlad själv. Claudia jag håller med dig!
  Sanella

  SvaraRadera
 14. Hundar som biter ihjäl andra hundar bara för att dem springer fram är inte lämpliga i vårt samhälle oavsett om dem är i koppel eller ej. Sen kan vi skriva ihjäl om hundar kan gå lösa eller inte i vårt samhälle och där det råder koppeltvång. Vill man ha hundar som är skarpa och kan bita ihjäl andra djur , hundar och barn så ska man flytta långt ut i skogen. Uppfödarna har ett jätte ansvar att föda upp dem hundar . som klarar av mentalt vårt samhälle och allt vad dem kan utsättas för. Hundägarna ska också ta sitt ansvar. Jag älskar rottisar har haft flera stycken som har varit helt underbara .Dem har även tolererat andra hundar , människor och djur och passat till det här samhället vi lever i .Hade jag haft en rottis med en skärpa där det kunde smälla på liv och död bara för att en del hundägare inte har kontroll på sina hundar så hade jag verkligen övervägt om min hund var lämplig som medlem i detta samhälle . Vi ska inte stirra oss blint på hur "lydig" hunden är utan hur mentalt stabila är våra hundar? Fantastiskt ex är skyddshundar. Ena dagen ska dem bita allt dem har i ärmen och nästa dagen är dem dem mest fantastiska familje hundar man kan tänka sig . Men då pratar om den mentalt stabila hunden som kan lämna arbetet på tävlingsplanen.
  MVH SANELLA

  SvaraRadera
 15. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14688401.ab

  Skäms alla nonchalanta hundägare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej alla! Intressant läsning! Alla helt låsta i sina positioner - ingen kommer att låta sig påverkas av "den andra sidan". I detta läge vore det ett bra tips att rätta sig efter regler och föreskrifter! I Täby råder kopplingstvång på offentlig plats!

   Radera