Sidor

onsdag 29 februari 2012

Förebygga/motverka skotträdslor !

Snart är det dags för den där högtiden som många hundägare fasar för,
Valborg!
För många en fantastiskt högtidlig afton då våren äntligen välkomnas efter en lång och tung vinter, medan  det för andra är en kväll av ångest och bekymmer.

Att det förekommer hundar som är rädda för skott, smällare och annat oljud är ett faktum!
Under våren 2011 inledde jag ett samarbete med Väsby Djursjukhus och bland de första frågorna som personalen ställde mig var just ”Hur kan man motverka skott rädslor hos våra hundar?”

Visst går det att motverka rädslor för oljud och allra helst att förebygga dem men resan dit kan för många individer vara lång.
Men jobbar man konsekvent så kan man, om inte helt arbeta bort rädslan för oljud i alla fall dramatiskt minimera den, så till vida att hunden ”håller ihop” under kaskaderna av fyrverkerier.

Det är svårt för mig att ge konkreta råd till just HUR ni skall bära er åt med just ER hund för att arbeta bort dessa rädslor eftersom alla hundar är individuella.
Jag kan dock ge er några generella tips och råd att arbeta med.

Tanken bakom det hela är att få hunden att förstå att oljudet/obehaget är "startkort" till någonting roligt!
Hundar är experter på att klura ut att ett visst ord eller signal leder till något som på sikt är en belöning. Då vi skall lära våra hundar kommandot ”Sitt” lär vi hunden att varje gång den sätter ned rumpan i golvet  får den en belöning. Det vill säga i hundens värld lönar det sig att utföra just detta moment eftersom det leder till något positivt.
På liknande sätt vill vi lära in ett ord, ett kommando, en signal som får hunden att förstå att ”Nu kommer det något roligt”.
Det vill säga, innan obehaget, skottet, smällaren eller vad det nu är som hunden reagerar negativt på kommer en signal som betyder ”Nu kommer något roligt”.

Man kan säga att man ”programmerar” hunden till att fokusera på det positiva och ignorera det som är negativt,det vill säga obehaget.

Att ”härda” hunden stegvis i att kunna acceptera obehagliga ljud i alla dess former är också ett sätt att jobba bort överkänslighet för oljud.
Denna träning bör som sagt ske stegvis för att på sikt kunna öka frekvensen.
Man kan lägga korv/skinkbitar i botten på en kastrull och sedan lägga ett lock på snedden över kastrullen. För att lyckas komma åt belöning tvingas hunden att peta bort locket som då skapar ett oljud då den far i golvet men för de flesta hundar överkommer/övervinner de sin rädsla för oljudet eftersom den får sin belöning.

Successivt ökar man svårighetsgraden genom att bygga än mer finurliga konstruktioner som hunden får nosa sig igenom för att få sin belöning.
Upptäcker man att hunden blev allt för skrämd vid en viss ”konstruktion” då backar man helt enkelt tillbaka och bygger en enklare modell.
Skedar, gafflar, kastrullock med mera är bra redskap du kan använda för att skapa oljud. 

Har man en hund som gillar att apportera eller att kampa kan man enkelt maskera obehaget under just denna aktiveringsform eller lek.
Då hunden fokuserar på att hämta hem apporten eller har fullt upp med att ruska runt med kamptrasan så kan man introducera olika former av ljud som just den hunden upplever som obehagliga.
Syftet är helt enkelt att maskera obehaget genom leken!

Under det gångna året har jag hållit i diverse olika föredrag samt privatträningar inom detta område. Det är otroligt roligt och spännande att få engagera sig i rehabilitering av oljudsrädda hundar,
För som sagt det kan ta tid men i de allra flesta fall så går det!

Jag kommer att föreläsa i detta ämne på Väsby Djursjukhus till våren,
Se min hemsida för datum www.sittfido.se

Lycka till med träningen!    

Läs även
"Nu smäller det"

måndag 27 februari 2012

Följ Hundpsykologen på Facebook

Nu finns äntligen Sitt Fido på Facebook,

där finner ni information om föreläsningar,kurser,gemensamma träningar,promenader med mera!

Välkommen!

http://www.facebook.com/pages/SittFido/349299668437146?ref=tn_tnmn

Hundpsykologen/-ägarcoachen nu hos Strandhundarna

Mitt namn är Anna Ögren och jag är utbildad hundpsykolog/hundägarcoach.
Min utbildning har jag fått av hundägarcoach och hundboksförfattaren Memea Mohlin.

Jag är hundpsykolog och hundägarcoach.

Våra hundar pratar med oss hela tiden men hur mycket förstår vi av det de signalerar och säger till oss? Egentligen är det inte så konstigt att det ibland uppstår missförstånd som i sin tur kan leda till konflikter mellan hunden och hundägaren. Därför lägger jag i mitt yrke stort fokus på att öka hundägarens insikt och förståelse kring hundens beteende och behov!

Alla vägar bär till Rom det gäller ”bara” att hitta en väg som passar en själv och ens hund.
Oavsett man har för avsikt att lära in ett moment eller att lära bort ett oönskat beteende coachar jag hundägare att på ett effektivt och pedagogiskt sätt komma i mål med hundträningen. Tillsammans lägger vi upp en träningsplan som skräddarsys för att passa det individuella ekipaget.
 Min mottagning ligger i Danderyd där all privat konsultation samt kursverksamhet hålls.

Jag står för verktygen och kunskapen men det är du som står för den fortsatta träningen.
Därför kallar jag mig hundägarcoach!

Varmt välkommen att skriva till mig på bloggen om du har frågor om din hund/Anna.